top of page

Bilgisayarlı Görüde Eşiğin Gücü: "Threshold" Nedir?

Güncelleme tarihi: 26 Oca

Bilgisayarlı görü (computer vision) kelime olarak belki ilk defa karşınıza çıkmış olabilir, ama aslında hayatımızın birçok yerinde karşımıza çıkıyor. Telefonunuzun yüz tanıma özelliğinden, sosyal medya filtrelerine, hatta süpermarketlerdeki otomatik kasalara kadar birçok yerde karşımıza çıkar. Peki bu teknolojinin içinde "threshold" yani "eşik" değeri ne anlama geliyor?


Hadi birlikte öğrenelim:


1. Eşiği Hayal Edin

Öncelikle, "threshold" kelimesini Türkçede "eşik" olarak çevirebiliriz. Evlerimizdeki kapı eşiğini düşünün. İçeri ya da dışarı geçmek için bu eşiği aşmamız gerekiyor. Eşiğin altında kalanlar içeri giremezken, üstünde olanlar girer. İşte bilgisayarlı görüde kullanılan "threshold" teknolojisi de bu mantıkla çalışır.


2. Renklerin Arasındaki Fark

Bilgisayarlara göre, bir resimde milyonlarca renk vardır. Fakat bazen belirli bir amacımız için yalnızca bazı renkleri ya da tonları ayırt etmek isteyebiliriz. Örneğin bir belge tarama uygulamasını düşünün. Belgenin üzerindeki yazıyı tanımak ve diğer gereksiz ayrıntılardan arındırmak için, yazıların renklerini ayırt edici bir "eşik" belirleyebiliriz.



3. Eşik Değerinin Uygulanması

Bir resmi iki farklı renk grubuna ayırmak için belirlediğimiz bu eşik değerine göre, belirli bir renk değerinin altındaki tüm renkleri bir gruba, üstündekileri ise diğer bir gruba koyarız. Genellikle bu gruplar siyah ve beyaz olarak ayrılırlar. Bu sayede, belirli bir renk tonundan daha koyu olan tüm pikseller siyah, daha açık olanlar beyaz olur.


4. Pratikteki Kullanımı

Eşiğin gücünü görmek için basit bir örnek verelim. Diyelim ki elinizde siyah yazılarla yazılmış beyaz bir kağıdınızın fotoğrafı var ve yalnızca yazıları net bir biçimde görmek istiyorsunuz. Eğer doğru bir eşik değeri belirlerseniz, kağıttaki kırışıklıklar, lekeler ya da diğer istenmeyen ayrıntılar ortadan kalkacak ve yalnızca net ve okunaklı yazılar kalacaktır.

72 görüntüleme0 yorum
bottom of page