top of page

AVM’lerde Görüntü İşleme Nasıl Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 12 Oca

Kişi Sayma / Mağaza Yoğunluk Haritası / Vandalizm Tanıma / Kalabalık Sayımı


Günümüzün popüler konularından olan derin öğrenme, son birkaç yıldır teknolojinin çeşitli alanlarında etkili olarak kullanılmaya başlandı. Bununla bağlantılı olarak en çok ilgi çeken konulardan birisi "Bilgisayarlı Görü"dür (Computer Vision).


Bilgisayarlı görü çözümleri, görsel verileri işlemek, analiz etmek ve yorumlamak için dijital sistemler oluşturmaya ve kullanmaya odaklanır. Bu alan, yapay zeka'nın (Artificial Intelligence) bir alt kategorisidir. Bilgisayarlı görü uygulamalarında amaç, bilgisayarların ya da cihazların dijital görüntü içindeki bir nesneyi ya da kişiyi doğru bir biçimde tanımlamasını sağlamaktır.


Bilgisayarlı görü teknolojisi, elde ettiği görsel verileri piksel düzeyinde işlemek için evrişimli sinir ağlarını kullanır. İşlediği piksellerin diğerleriyle nasıl ilişkili olduğunu anlamak için ise derin öğrenme - tekrarlayan sinir ağlarını kullanır.


Günümüzde bilgisayarlı görü teknolojileri hemen hemen her sektörde çeşitli amaçlarla kullanılmaya başlandı. Kullanım amacı doğrultusunda bilgisayarlı görü çözümleri alışveriş merkezlerinde de sıkça kullanılır oldu.


Alışveriş merkezleri insanların sık ziyaret ettikleri yerler olduklarından, bilgisayarlı görü uygulamaları, kullanım alanları ve gelişmiş veri analitiği ile AVM’leri verimli ve güvenli bir biçimde yönetme konusunda işletmelere destek sağlamaktadırlar.


AVM’lerde bilgisayarlı görünün kullanım alanlarına örnek vermek gerekirse:

  • Bilgisayarlı görü uygulamaları ile AVM ziyaretçileri sayılarak doğru veriler elde edilebilir ve yoğunluk haritaları oluşturulabilir.

  • Reklam ve tanıtım noktaları için optimum konumlar belirlenebilir.

  • Salgın dönemlerinde sınırlandırılan ziyaretçi sayısı gibi verilere ulaşılabilir.

  • Ziyaretçilerin alışveriş merkezinin çeşitli bölgelerinde kalma süreleri öğrenilerek kat planlamasına katkı sağlanır.

  • Ziyaretçilerin rutin olarak olarak gezdikleri noktalar belirlenip müşterinin yoğun noktalarda bekleme süresinin uzaması engellenebilir. Bu sayede özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde kalabalık oluşumu konusunda iyileştirmeler yapılabilir.


Bunlara ek olarak AVM’lerdeki bilgisayarlı görü kullanım örneklerine vandalizm tanımayı da verebiliriz. Güvenlik açısından oldukça avantaj yaratan bir sistem ile kalabalık oluşumu güvenlik kamerası görüntüleri kullanılarak analiz edilebilir ve güvenlik birimleri aracılığıyla hızlı aksiyon alınabilir. Ayrıca müşterilerin mağazalardaki şüpheli davranışları izlenebilir.


Dataguess Observer, alışveriş merkezleri ve benzeri mekanlar için tasarlanmış bir bilgisayarlı görü çözümüdür. Bu ürün, insan sayma, yoğunluk haritalama ve vandalizm takibi gibi özellikler ile donatılmıştır. Kamera görüntüleri ve sensör ağları kullanarak insan hareketlerini izleyen Dataguess Observer, müşteri akışını analiz eder ve işletmelere müşteri davranışları hakkında bilgiler sunar. Ayrıca, yüz bulanıklaştırma özelliği ile kişisel gizliliği koruyarak, güvenlik kameralarının bireylerin haklarını ihlal etmesini önler. Bu teknoloji sayesinde işletmeler, müşteri memnuniyetini arttırabilir ve operasyonel verimliliklerini iyileştirebilirler.

43 görüntüleme0 yorum
bottom of page