top of page

Savunma Sanayisinde Bilgisayarlı Görü

Güncelleme tarihi: 11 Oca

Günümüzde savunma sanayisi, gelişen teknolojiye bağlı olarak özellikle otonom silahlar ve insansız hava araçlarında bilgisayarlı görü çözümlerinden faydalanıyor. Son yıllarda otonom hedef takibi ve hedef tanıma gibi teknolojik yetenekler ordulara, askerlere, kısacası savunma sanayisine büyük avantajlar sağlıyorlar. Savunma sanayisi ile ilgili projelere ilişkin bilgilere ulaşmak ya da araştırma yapmak zor olsa da, bu tanımlamaların bilgisayarlı görü alanında yapılan araştırmalar ve hedef takip ve tanımlamada YOLO gibi CNN algoritmasını kullanan kütüphaneler aracılığıyla yapıldığını görebiliriz.


HaarCascade, YOLO’dan farklı bir nesne tanıma algoritmasıdır ve YOLO’ya göre güvenilirlik ve doğruluk oranı daha düşüktür ancak yine de ikinci bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden birçok projede yalnızca nesneleri yakalamak için kullanılmaktadır. Yakalanan nesneyi tanımlamak için ise pek güvenilir olmadığı görülmektedir. Bunun nedeni, YOLO ve benzeri CNN yapılı kütüphanelerde kullanılan algoritmanın karmaşık olmasıdır. Karmaşık yapıda olan bu algoritmalar yüksek bir doğruluk oranı sunmaktadır. Ayrıca bu algoritmalar, kullanılacak oldukları cihazlarda yüksek bir GPU performansı gerektirmektedir. Bu nedenle iki algoritma da kullanılacak alana göre değişik avantajlar sunmaktadır. Ayrıca savunma sanayisi projelerinde bulunması gereken en önemli etkenlerden birisi de yüksek bir güvenilirlik oranıdır. Bu nedenle savunma sanayisinde bilgisayarlı görü alanında kullanılan algoritmaların çoğunlukla CNN altyapılı oldukları bilinmektedir.


Savunma Sanayisinde Bilgisayarlı Görü Kullanım Alanı Örnekleri:


Savunma sanayisinde kullanılan algoritmaların kullanıldığı askeri operasyonlara katkılarından bahsedecek olursak; ABD merkezli yapay zeka ve robotik şirketi Boston Dynamics’in robotu Spot, yakın zamanda Fransız özel harekat timi ile birlikte bir operasyona katıldı ve operasyondaki birçok görevi başarılı bir biçimde yerine getirdi. Gerçekleşen operasyonda Saint-Cyr Harp Akademisi’nin beş farklı robotu daha test sürecini tamamladı. Yapay zeka kullanan bu özel robotlar, ilerleme ve durma gibi hareketlerle bulundukları ortamdan birçok çıkarım yapar, bu çıkarımları yaparken de büyük oranda bilgisayarlı görü tekniklerini kullanırlar.


Bilgisayarlı görünün savunma sanayisinde kullanıldığı bir diğer alan ise F16 jetleri ve insansız hava araçlarıdır. Hedef takibi, durum-hava analizi ve pist yakalama için yapay zeka algoritmalarına örnek vermek gerekirse; insansız hava araçlarının üzerinde bulunan yükseklik sensörü, hava durumu sensörleri ve GPS, yağmur ve fırtına bulutları gibi düşük görüş mesafelerine neden olan durumlarda doğru sonuçlar vermemektedir. Ayrıca ani sinyal kopması ve bağlantı kesilmesi gibi durumlarda insansız hava araçlarının bulundukları konuma göre kendi kararlarını vererek görevlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu gibi durumlarda kullanılan algoritmalar, kendi karar yapılarını kullanan sensörler ve kameralardan alınan gerçek zamanlı görüntüler ile bilgisayarlı görü tekniklerini kullanarak ve birçok değişkeni hesaplayarak doğru bir karar yapısı oluşturabilmektedirler. Bilgisayarlı görü yalnızca ana konu olarak değil, kullanılan sensörlerin güvenilirlik oranlarını hesaplamak için de destekleyici bir yazılım olarak kullanılabilmektedir.



43 görüntüleme0 yorum
bottom of page